Press "Enter" to skip to content

Alina Balațchi, Londra, cofondator ”myRo”: ”Schimbarea începe cu fiecare dintre noi”

APDA, 30 octombrie 2017 – Alina Balațchi are 37 de ani şi trăieşte de mai bine de 14 ani la Londra. De la vârsta de 16 ani a plecat la Londra pentru studii, apoi a trăit o perioadă de timp în Grecia. S-a întors în ţară unde a terminat facultatea şi un master în relaţii internaţionale. În prezent lucrează în Anglia şi în paralel se ocupă de dezvoltarea aplicaţiei “myRo”.

Aplicaţia “myRo” este accesibilă tuturor, este gratuită şi se adresează tuturor românilor din străinătate. Aplicaţia are secţiunile servicii, anunţuri şi evenimente şi în afara faptului că poate fi accesată gratuit dă posibilitatea tuturor persoanelor să îşi înscrie în acelaşi timp activitatea, afacerea sau să anunţe un eveniment cultural sau de orice altă natură în interesul românilor care trăiesc în ţările respective sau oriunde străinătate.

“myRO este prima aplicaţie pe mobil destinată tuturor românilor din străinătate. Am identificat nevoia reală a românilor din diaspora de a accesa cu uşurinţă servicii specifice şi am adresat-o prin această aplicaţie. În prezent, aplicaţia are doar câteva secţiuni: servicii, anunţuri şi evenimente, însă îşi propune să se adapteze cerinţelor din ce în ce mai diverse. Aplicaţia în sine este un organism viu care o dată cu înmulţirea numărului de utilizatori va crea mediul propice dezvoltării unui sistem în care românii se vor simţii din ce în ce mai apropiaţi, chiar dacă sunt departe de casă. Tocmai de aceea, oricine accesează myRO şi-şi crează un cont are posibilitatea de a înregistra şi poştă propriul serviciu sau anunţ.” a precizat Alina.

În exclusivitate pentru Agenția Diaspora Azi – APDA, Alina Balațchi ne-a împărtășit părerea ei despre reîntoarcerea românilor din diaspora în patrie.

”Eu mă întorc adesea în România pentru vacanţe, clipe alături de cei dragi dar şi pentru a participa la diferite evenimente. Spre exemplu, susţin activ cauza copiilor cu autism din România, printre altele.

Mărturisesc însă că adeseori mă încearcă gândul reîntoarcerii, mai ales în ultima perioada, cu atâtea evenimente mai puţin plăcute în Londra.  Întrebarea este de altfel subiectul multor discuţii cu alţi români, presăraţi prin lume, încercaţi şi ei de aceeaşi dilemă: să trăim bine altundeva sau să ne aducem o minimă contribuţie acasă? Să ne mulţumim cu ocazionale conversaţii telefonice şi să încercăm nebuneşte să ne obişnuim părinţii şi bunicii cu Skype sau să fim, în mod nemijlocit, alături de ei la vârstă a treia, pentru a-i sprijini şi pentru că ai noştri copii să se bucure de o familie naturală, apropiată?

Ei bine, de multe ori am ajuns cu prietenii mei la concluzia că mentalitatea e sursa multor realităţi neplăcute şi că o schimbare a acesteia ar fi primul criteriu. Nu mai contează cine e de vină, contează ce facem de acum încolo şi partea cea mai importantă în această ecuaţie este că schimbarea începe cu fiecare dintre noi.

Dar câţi dintre noi admitem că greşim sau că ar trebui să schimbăm ceva la noi înşine, că nu suntem românii tipici, care nu discuta ci “lămuresc”?  Aud şi cântăresc diverse variante: şcoala, societatea, biserica, guvernul… Ce mă uimeşte este politică expectativei: “e dreptul nostru”, “ni se cuvine”, “statul trebuie să” etc.

Ca să revin permanent în România ar trebui să constat schimbări la cei din jurul meu: atitudini proactive, priviri mai puţin tăioase, comportament deschis discuţiilor şi sugestiilor şi …puţintică răbdare.”

(A.R.)

Puteţi descarcă aplicaţia căutând myRo în App Store sau Google Play sau accesând link-urile potrivite de pe www.opes.