Press "Enter" to skip to content

Alertă / Canada limitează cererile de azil din România, înainte de reintroducerea vizelor

APDA, 1 iunie 2018 – Schimbare importantă în relațiile româno-canadiene: Guvernul canadian a impus o limită numărului de cereri de zil din România, ca un ultim pas înainte de reontroducerea vizelor.

Joi, 31 mai, ministrul Imigrației, Ahmed Hussen, a fost audiat în Comitetul Imigrației din Camera Comunelor. El a informat parlamentarii cu privire la stadiul dosarului României. De la 1 decembrie 2017, cetățenii din România și Bulgaria nu mai trebuie să obțină vize, pentru șederi de până la șase luni. Hussen a fost întrebat câte solicitări de azil s-au primit din România. Paul MacKinnon, adjunct al ministrului pentru politici strategice, a informat comisia că acesta a fost de 1.022.

O creștere uriașă din luna februarie, când numărul total de cereri de azil din România era de 232. Prin comparație, doar 120 de români au solicitat azil în Canada în tot anul 2016.

Ambasadorul României în Canada a fost convocat în legătură cu aceste cifre. Oficialii guvernului au anunțat că a fost impusă o limită de cereri de azil, care dacă va fi depășită, va duce la reintroducerea vizelor.

Cu privire la plafonul de cereri de azil, parlamentarii au fost informați că guvernul nu va dezvălui cifra maximă, “din respect pentru relația” dintre cele două țări.

În cazul bulgarilor, în schimb, numărul cererilor de azil a rămas la un nivel scăzut, deşi vizele au fost ridicate şi pentru această ţară.

Canadienii vor reintroduce vizele pentru români, dacă numărul cererilor de azil va atinge în acest an un anumit nivel. Nu ar fi, de altfel, prima dată când ar lua o astfel de decizie.

În 2009, Guvernul canadian a anunţat reintroducerea imediată a vizelor pentru cetăţenii din Cehia şi din Mexic, pentru a pune astfel capăt unei adevărate explozii de cereri de azil depuse de cetăţenii acestor două ţări.

Vizele pentru cehi fuseseră ridicate în 2007, iar în aproape doi ani, se înregistraseră de 600 de ori mai multe cereri de azil din partea cetățenilor cehi. Mulți dintre ei erau romi. Canada a ridicat din nou vizele pentru cehi abia după patru ani.

Sorin Cehan

http://diasporaazi.ro/liber-in-canada-putem-intra-fara-vize-in-tara-la-care-au-visat-generatii-de-romani/