Press "Enter" to skip to content

Alegerile din Chișinău, invalidate din cauza Facebook. Andrei Năstase: «Hotărâre criminală»

APDA, 21 iunie 2018 – Alegerile locale din Chișinău din 3 iunie, au fost invalidate, a decis Judecătoria Chișinău. Motivația este neobișnuită: în ziua alegerilor cei doi candidați au îndemnat, pe Facebook, lumea să iasă la vot, chiar dacă nu le-au sugerat cu cine să voteze. Potrivit deciziei, mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova folosește internetul zilnic, astfel că impactul asupra electoratului a acestor mesaje ar fi fost ”deosebit de masiv”.

Andrei Năstase, prin intermediul live-urilor pe pagina sa de Facebook, a îndemnat cu oamenii să se prezinte la vot și să voteze pentru cine consideră ei de cuviință. ”Transmisiunile live pe Facebook efectuate de către candidatul Platformei DA, Andrei Năstase, au acumulat peste 250 000 de vizualizări și multe distribuiri. Raportate la numărul alegătorilor, de aproximativ 248 000, aceste postări ar fi avut o influență mare”

Același lucru l-a făcut și contracandidatul, Ion Ceban, care a îndemnat alegătorii să iasă la vot, pe pagina sa de Facebook. „Mesajele au fost vizualizate și distribuite spre vizualizare unui număr de persoane care, deși nu poate fi apreciat cu precizie, totuși, în mod incontestabil, este de ordinul zecilor de mii, respectiv un număr mai mare decât diferența de voturi dintre candidați în turul II”, se spune în motivarea hotărârii.

De fapt, este clar că invalidarea încearcă să oprească ascensiunea lui Andrei Năstase, cel care a obținut 52% din voturi. Decizia a fost contestată de Andrei Năstase la Curtea de Apel Chișinău.

Andrei Năstase a declarat că ceea ce a făcut judecătoarea care a decis anulare alegerilor „este o crimă” și a chemat oamenii să vină să asiste la ședința de judecată.

«Hotărârea criminală și agramată a antijudecătoarei lui Plahotniuc a fost atacată la Curtea de Apel. Sedința de judecată va avea loc astăzi, la ora 15.00, pe adresa str. Teilor 4. Vă rog să vă faceți timp și să veniți în număr cât mai mare. Există informații că și judecătorii de aici au fost presați pentru a menține hotărârea GBC-ului, iar completul de la CSJ deja e constituit din personaje apropiate oligarhiei, și e gata să comită orice infracțiune. Venim la Curtea de Apel, apoi vom continua programul anunțat!», a scris Andrei Năstase pe Facebook.

Joi, 21 iunie, magistrații de la Curtea de Apel au confirmat decizia Judecătoriei Chișinău,  privind invalidarea alegerilor locale.

„Un proces al absurdului, este vorba de o crimă împotriva capitalei, democrației și Republicii Moldova”, a declarat Andrei Năstase după pronunțarea deciziei.

Sorin Cehan