Press "Enter" to skip to content

Adriana Niță, Zaragoza: « Am pierdut legătura cu România și nu cred că m-aș putea adapta, oricât aș încerca»

APDA, 4 octombrie 2017 – «Am plecat din România în 2006, atunci când aveam o vârstă foarte fragedă. Am venit aici pentru că mama era aici și nu am vrut să o las singură. Așadar, pot spune că nu am ales eu Zaragoza, ci Zaragoza m-a ales pe mine.»

Născută la Târgoviște, dar crescută la București, Adriana Florina Niță a ajuns în Spania în anul 2006 alături de familia sa, fratele și mama.

«Totuși, primele trei luni au fost destul de grele. În primele 3 luni aici eram doar cu gândul la România, eram un copil, ca atâtea zeci de mii, scos din mediul lui, dintre prieteni, adus într-o altă lume.

După aproape un an m-am întors în țară pentru 3 săptămâni, dar abia așteptam să mă întorc în Zaragoza. Deja casa mea devenise Zaragoza. Consider că m-am integrat foarte bine în Spania.»

În Spania și-a împlinit visul de a înființa un magazin de haine, unul de lux: «Etiquette A este un magazin mic, dar foarte cochet, născut din pasiunea noastră pentru modă. L-am înființat cu o bună prietenă și colegă Roxana Andreea Tiron, fiind asociate. Magazinul este dedicat vestimentațiilor de seară, accesorii casual, cum ar fi genți de mână, pălării, coliere,  brandurile fiind spaniole, italiene, franceze și românești. Ne găsiți în Calle San Vicente Mártir / esquina Francisco Vitoria 21, în Zaragoza. »

Consideră că în altă țară trebuie să te schimbi. «Mulți români vin aici cu un gând – să facem bani – și ne schimbăm pentru ca ne lovim de o altă civilizație, o altă lume. E o lovitură foarte puternică, și aici ori te schimbi și te adaptezi, ori rămâi așa cum ai venit, cu scopul de a face bani fără a asimila ce e bun din societatea în care ai emigrat. Persoanele pe care le-am cunoscut eu s-au adaptat foarte bine.»

Spune că s-ar întoarce în România, dar… «M-aș întoarce și mâine dacă aș avea tot ce am aici, dar sunt sigură că dacă m-aș întoarce în România acum nu aș putea nici măcar să mă mișc. Am pierdut legătura cu România și nu cred că m-aș putea adapta, oricât aș încerca. »

În final, un sfat pentru alți români care pleacă: «Dacă au făcut pasul să plece din țară, să se gândească foarte bine la ceea ce vor și să nu vina cu o mentalitate de genul “am venit să facem bani, plecăm înapoi după” pentru că toți care au plecat așa, majoritatea au rămas aici.»

Cătălin Serbu