Press "Enter" to skip to content

Adrian Nicolae Niță, Alianța Românilor din Italia: «Sunt foarte multe persoane care creează și mențin dezbinarea în diasporă»

APDA, 18 iulie 2018 – Adrian Nicolae Niță, lider al Alianței Românilor din Italia, organizație politică constituită la Roma, consideră că diaspora poate contribui la schimbarea în țara de origine participând în primul rând la alegeri. Dar cum nimeni nu are interes ca diaspora să fie puternică, există mulți care mențin intenționat atmosfera de dezbinare între românii din străinătate.

Într-un interviu acordat publicației Timpul din Moldova, Adrian Nicolae Niță declară:

«Putem schimba ceva doar prin prezența noastră la alegerile parlamentare, prezidențiale și administrative. Cu cât mai mulți vom fi, cu atât mai greu ne vor putea manipula. Observăm că prezența la vot este foarte slabă și acest lucru convine anumitor personaje politice. Am spus personaje și nu personalități, pentru că, astăzi, clasa politică de pe cele două maluri ale Prutului duce lipsă de lideri, de adevărați lideri. Acest lucru duce la o lipsă de încredere în interiorul societății.

Diaspora poate influența pozitiv politica din țară, dar se pare că suntem văzuți ca un pericol. Politicienii îşi astupă intenționat urechile, pentru a nu ne auzi. Vina noastră e că strigăm pe rând, împrăștiaţi, și nu uniţi. Vocea noastră ar fi mai aspră și sunetul mai puternic, dacă ne-am aduna forțele.

Sunt foarte multe persoane care creează și mențin dezbinarea în diasporă. Ei nici măcar nu-și dau seama că fac asta. Unii consideră că aceștia sunt plătiți, dar vă asigur că nu e așa. Ei doar cred în promisiuni politice și speră la o funcție într-un partid sau altul. Alianța Românilor va colabora cu reprezentanții diasporei în Parlamentul României, indiferent de culoarea politică. Noi punem accent pe dialog, ca mai apoi să găsim o soluție politică justificată. Din păcate, avem legi intrate în vigoare, care nu sunt puse în aplicare. Noi vom trage semnale de alarmă și întotdeauna vom invita românii să-și exprime voința politică prin vot, nu prin petiții. Ne privim cu suspiciune și neîncredere, dar oricum avem datoria morală de a face ceva. Implicarea fiecăruia dintre noi nu poate fi decât benefică.», a spus Niță.

Alianței Românilor din Italia este o mișcare politică, care şi-a propus să informeze cetățenii români asupra dreptului la vot în alegerile administrative din Italia, dreptului de a candida pentru o funcție de consilier în administrația locală și avantajele acestora, a mai precizat reprezentantul comunității de la Roma. (S.C.)