Press "Enter" to skip to content

Acordul Canada – UE, care ridică obligativitatea vizelor pentru români, supus spre ratificarea Parlamentului de la Bucureşti

APDA, 8 noiembrie 2017 – Acordului Economic şi Comercial (CETA) între Canada şi Uniunea Europeana, dar şi între Uniunea Europeană şi statele componente, a fost trimis spre ratificarea Parlamentului României, procedură declanşată prin decretul semnat ieri de preşedintele Klaus Iohannis.

Aprobat în Parlamentul European în data de 5 februarie 2017, CETA trebuie ratificat de Parlamentul fiecărei ţări membră UE. Întrucât această procedură presupune destul timp, convenţia dintre Canada şi Uniunea Europeană a fost de a se găsi o “scurtătură” şi, astfel, unele prevederi au intrat deja în vigoare (parţial) de la 1 mai 2017: cum este aceea conform căreia de la această dată NU au mai avut nevoie de viză românii (şi cetăţenii Republicii Moldova care au paşaport românesc) care au deja o viză canadiană temporară obţinută în ultimii 10 ani sau care deţin în prezent o viză validă pentru Statele Unite.

Motivarea este că aceste categorii de persoane au mai fost supuse verificărilor, şi de la data menţionată pot VIZITA sau TRANZITA Canada doar pe baza Electronic Travel Authorization (eTA, Autorizaţia Electronică de Călătorie), în loc de viză.

Informaţiile sunt oferite de Răzvan Dupleac, consilier în emigraţie în Canada, membru al ICCRC/CRCIC (Immigration Consultants of Canada Regulatory Council/Conseil de Reglementation des Consultants en Immigration du Canada), precum şi consultant recunoscut de Ministere de l’Immigration du Quebec.

Prevederile care intră în vigoare de la 1 decembrie 2017

Începând cu această dată, în baza CETA beneficiază de măsura eliminării obligativităţii vizei toţi românii (deci şi cei din R. Moldova care au paşaport românesc), dar trebuie să solicite eTA.

Aşadar, atenţie: Referitor la emigrare, dreptul de muncă sau de studii în Canada, RĂMÂN în vigoare reglementările de pînă acum din domeniul imigraţiei! Repetăm, ridicarea vizelor nu se referă decât la dreptul de a VIZITA sau TRANZITA Canada.

Ce este eTA

Electronic Travel Authorization – eTA – este un sistem de verificare a persoanelor care vor să intre în Canada pe calea aerului, verificarea făcându-se înainte de îmbarcarea în avion. Deci, eTA NU se aplică şi celor care traversează frontiera terestră sau maritimă.

  • eTA NU se va solicita cetăţenilor americani, chiar dacă vor intra în Canada pe calea aerului, nici străinilor care au o deja o viză validă pentru Canada.
  • Programul eTA este similar celui din SUA, denumit Electronic System for Travel Authorization (ESTA), atât Canada cât şi Statele Unite aplicând aceleaşi metode pentru a filtra călătorii din afara perimetrului nord-american.

Turiştii din categoriile menţionate vor trebui ca, înainte de a cumpăra biletul de avion pentru a veni în Canada, să solicite eTA completând un formular online. În cea mai mare parte a cazurilor, cererile vor fi aprobate electronic în scurt timp, poate chiar în câteva minute.

În unele cazuri particulare, autorităţile canadiene pot solicita prezentarea (tot online) a unor documente adiţionale.

Cum se obţine eTA?

De eTA au nevoie toate persoanele, indiferent de vârstă – deci inclusiv bătrînii şi copiii, iar aplicaţia se face individual pentru fiecare persoană în parte. De exemplu, pentru o familie de 3 persoane va fi nevoie de 3 aplicaţii.

Pentru obţinerea eTA este nevoie de paşaportul valid, o carte de credit şi cont email. Cei care vor să intre în Canada trebuie să completeze formularul eTA de pe site-ul Guvernului federal, printre informaţiile solicitate fiind: nume şi prenume, data şi locul naşterii, sexul, naţionalitatea, adresa actuală, seria paşaportului, stare civilă etc.

Costul aplicaţiei pentru eTA (plata se face numai cu cartea de credit) este de 7 dolari canadieni.

Situaţii în care se refuză acordarea autorizaţiei

Statisticile din 2013 arată că peste 7.000 de persoane provenite din ţări pentru care nu se solicită viză de Canada au fost întoarse de la frontieră de către agenţii federali, întrucât aveau interdicţie de a intra în Tara frunzei de arţar.

În afara motivelor evidente pentru care se aplică interdicţia de teritoriu (terorism, spionaj sau participare la crime de război ori împotriva umanităţii) sunt şi altele, ca de exemplu:

  • Existenţa unor infracţiuni de natură penală: cei care au cazier, în funcţie de natura infracţiunilor.
  • Motive financiare: cei care nu dovedesc că au resursele financiare necesare pentru a vizita Canada.
  • Motive care ţin chiar de scopul vizitei: cei care vor să intre în Canada pentru alt motiv decât cel de turist (vizitator) – de exemplu, munca la negru.
  • Cauze medicale: în anumite situaţii, unora le poate fi impus examenul medical.

CRISTINA SOFRONIE, Montreal