Press "Enter" to skip to content

Acordul Canada – UE a intrat în vigoare! Recunoașterea reciprocă a diplomelor și eliminarea vizelor pentru români

APDA, 22 septembrie 2017 – Acordul Economic si Comercial dintre Uniunea Europeana si Canada – CETA- a intrat in vigoare, urmarea imediata fiind ELIMINAREA unor taxe vamale (in proportie de 98%) si deschiderea de noi piete pentru exportatori. De asemenea, se vor recunoaste reciproc competentele profesionale, iar de la 1 decembrie 2017 romanii vor putea calatori in Canada fara vizedar vor avea nevoie de eTA – daca intra in Canada pe calea aerului, scrie ZigZag Roman-Canadian.

Romania va beneficia direct de reducerile de tarife pentru unele dintre produsele de export – cele mai competitive fiind produsele din pielarie si incaltaminte, produse agricole, servicii de constructii nave, constructia de automobile si productia de piese auto. Ca urmare a CETA, vor fi ANULATE tarifele la export in sectorul constructiilor de masini, care acum se cifreaza la 9,5%.

Studiile din Romania vor fi recunoscute in Canada (si invers), eliminarea vizelor

Ambasadorul Canadei in Romania, Kevin Hamilton, declara in acesta primavara ca, urmare a CETA, se vor recunoaste reciproc competentele profesionale:

  • „Tratatul este realizat intr-o asemenea maniera incit va facilita accesul specialistilor din UE pe piata muncii din Canada. Atit specialistii canadieni, cit si cei romani, vor avea studiile recunoscute reciproc, o situatie de care vor beneficia companiile din ambele tari care exporta echipamente sau din sectoarele IT, telecom sau software. In plus, acest lucru poate fi benefic pentruintreprinderile mici si mijlocii care nu isi permit sa angajeze personal in Canada si trebuie sa furnizeze servicii direct din Romania. CETA va facilita transferul de personal de cealalta parte a Atlanticului si va permite companiilor sa trimita personal pentru mentenanta echipamentelor si creeaza un cadrul pentru recunoasterea calificarilor profesionale din sectoare precum arhitectura sau contabilitatea„.

Despre recunoasterea studiilor, CITITI pe larg AICI.

Despre posibilitatea tuturor romanilor de a calatori in Canada fara vize incepind de la 1 decembrie 2017 si ce este eTA – CITITI pe larg AICI.

Cristina Sofronie, Canada