Press "Enter" to skip to content

Acasă cu infractorii din Diaspora! Ministrul Justiției anunță deblocarea extradărilor românilor deținuți peste hotare

APDA, 17 mai 2018 – O decizie a Curții Supreme din Danemarca a stabilit scoaterea României de pe lista țărilor cu probleme în domeniul drepturilor omului în legătura cu spațiile oferite deținuților. Astfel, românii căutați internațional vor putea fi extrădați în România fără probleme. Anunțul a fost făcut de Ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe Facebook. „Hotărârea deblochează definitiv transferurile de deținuți români și procesele de extrădare a cetățenilor români, pe numele cărora există un Mandat European de Extrădare'”.

Anunțul vine în condițiile în care, de-a lungul vremii, mai multe instanțe europene au refuzat să extrădeze cetățeni români, din cauza condițiilor din peniteciarele românești, existând temerea că în România se încalcă articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care interzice pedepsele sau tratamentele inumane sau degradante.

În aprilie 2017, CEDO a constatat că închisorile din România sunt suprapopulate și le-au descris drept „inumane și degradante”. CEDO a acordat României șase luni pentru a veni cu un plan pentru a reduce suprapopularea și pentru a îmbunătăți condițiile de detenție.

Se estimează că în prezent, în penitenciarele din Europa se află circa 10-12 mii de deținuți români, care ar putea fi trimiți în țară.

Una dintre măsurile gândite de ministrul Tudorel Toader este construirea de mai multe penitenciare.

Sorin Cehan