Press "Enter" to skip to content

A doua zi a vizitei ministrului pentru românii de pretutindeni în Republica Moldova

APDA, 24 aprilie 2018 – A doua zi a vizitei de lucru a ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, în Republica Moldova a debutat cu o întrevedere cu reprezentanții Asociaţiei Naţionale a Trainerilor Europeni din Moldova, promotor al studierii limbii române și al competenţelor comunicative.

În cadrul acestei întâlniri, ministrul Intotero a avut discuții cu profesorii de limba română, pe care i-a asigurat de întreaga susținere și disponibilitate a Guvernului României în dezvoltarea de proiecte, programe, acțiuni și evenimente dedicate păstrării și promovării identității românești.

”M-am bucurat să constat că există o așa preocupare a cadrelor didactice de a contribui la susținerea cursurilor de limbă română, fie că vorbim de preșcolari, școlari sau chiar adulți. Discuția cu doamnele profesoare a fost extrem de constructivă și pot să vă spun că se întâmplă lucruri bune, mai ales atunci când oamenii sunt implicați și le place ceea ce fac”, a precizat ministrul MRP.

În continuarea agendei de lucru, oficialul român s-a întâlnit cu reprezentanți ai mass-media de limba română și cu membri ai organizațiilor neguvernamentale din teritoriu, beneficiari ai finanțărilor nerambursabile oferite de statul român prin intermediul MRP. Ministrul și reprezentanții instituției au răspuns la întrebările punctuale ale audienței și au explicat pe larg procedurile prin care orice român, indiferent de locul în care se află, poate aplica și primi finanțare de la MRP.

”Am discutat despre chestiuni concrete, întrebări tehnice aplicate, dar mai ales despre colaborarea pe care o avem. Le apreciem activitatea, iar statul român acordă o atenție deosebită Republicii Moldova, motiv pentru care o mare parte din proiectele MRP sunt alocate acestui spațiu”, a declarat Natalia Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni.

Cu prilejul deplasării, demnitarul român a participat la ceremonia de înmânare a premiilor câștigătorilor concursului „Limba noastră-i o comoară”, organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republică. În context, demnitarul român a oferit câștigătorilor un loc în programului de tabere „ARC Centenar”, ediția 2018, derulat de MRP în centrele de agrement din județele Tulcea, Neamț, Hunedoara și Gorj. Cei 50 de copii, însoțiți de profesorii lor, sunt așteptați în această vară în România.

La finalul vizitei, ministrul Natalia Intotero a susținut și o scurtă conferință de presă pe tema deplasării în Republica Moldova.