Press "Enter" to skip to content

Roma, Festivalul Internaţional ”PROPATRIA – Tinere Talente Româneşti” a ajuns la ediţia a VIII-a

APDA, 26 septembrie 2018 – Ajuns la a opta ediţie, Festivalul Internaţional PROPATRIA – Tinere Talente Româneşti revine în 2018 cu un bogat program de evenimente cu intrare gratuită care se vor desfăşura la Roma în locaţii de prestigiu. Realizat în cadrul activităţilor care marchează Centenarul Marii Uniri, dedicat atât publicului român cât şi celui italian, Festivalul va avea loc în Roma, în perioada 29 septembrie – 21 octombrie. Ca în fiecare an, vor urca pe scenă invitaţi importanţi: pianista Mara Dobrescu, violoncelistul Leonardo Cianferra, artistul Geo Florenti, pianiştii Filippo Tenisci şi Emmanuele Stracchi, violonista Angela Turchetta, directorul de imagine Blasco Giurato, pilotul Fabio Barone, dansatoarea Juhasz Csilla, clavecinistele Puşcaşu Luiza-Aysel şi Raluca Enea, etc.

Festivalul va debuta în seara de 29 septembrie la Accademia di Romania, sub semnul sincretismului artistic. Directorul artistic al festivalului, renumita pianistă Mara Dobrescu (Franţa), va susţine concertul de pian “Soleils de Nuit” şi va fi însoţită în această călătorie muzicală de artistul Geo Florenti, care a realizat pentru această ocazie o scenografie inedită: o instalaţie de artă realizată cu o tehnologie inovatoare, cu consum zero de energie. Deschiderea evenimentului inaugural va fi marcat de un moment special de proiecţii video pe clădirea Accademia di Romania. În cadrul ceremoniei de deschidere a festivalului, violoncelistul Leonardo Cianferra – invitat din partea Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma – va susţine două intervenţii muzicale. De asemenea, pilotul Ferrari Fabio Barone, deţinătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărăşan în 2015, va fi prezent la eveniment.

Această ediţie va aduce în atenţia publicului şi filmul românesc. În colaborare cu Academia Franceză din Roma – Centrul Saint Louise, pe data de 11 octombrie, vom avea plăcerea să prezentăm în premieră în Italia, filmul de lung metraj “Octav” în regia lui Serge Ioan Celibidachi. Blasco Giurato directorul de imagine al filmului va răspunde întrebărilor publicului într-o sesiune de Q/A.

Data de 17 octombrie va fi dedicată muzicii vechi. Realizat în colaborare cu Conservatorul de Muzică Santa Cecilia, spectacolul “Baroqu’eMotion” în regia lui Laurenţiu Calomfirescu, susţinut de Juhasz Csilla (dans), Puşcaşu Luiza -Aysel şi Raluca Enea (clavecin), oferă o imagine muzicală diferită a clavecinului şi a posibilităţilor sale. Conceptul artistic al evenimentului şi secvenţa pieselor selectate ilustrează modul în care acest instrument a evoluat în timp. Călătoria muzicală va fi colorată prin momente de dans cu scenografii specifice.

Pentru a omagia aniversarea a 100 de ani de unitate a României, pe data de 18 octombrie, am dedicat o zi memoriei istorice. Publicul va avea ocazia să admire expoziţia de fotografie “România-Evoluţie”, cu imagini din arhiva Agerpres urmată de proiecţia documentarului “Marea Unire – România, 100 de ani”, o producţie Agerpres creată de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu.

Spectacolul de gală este programat pentru data de 21 octombrie, la teatrul Golden, unde vor fi premiaţi tineri români din numeroase ţări europene. Juriul va fi format din personalităţi culturale şi jurnalişti din Spania, Franţa, România, Italia şi Belgia.

Organizatorii Festivalului Internaţional PROPATRIA îşi propun, ca şi la ediţiile precedente, să creeze un context de promovare a artiştilor români consacraţi, precum şi un cadru de manifestare pentru tineri de excepţie aflaţi la început de drum. Principalul scop al festivalului este continua căutare şi descoperire a tinerilor talentaţi din diaspora, încurajarea şi recompensarea celor care au obţinut rezultate excelente în diverse domenii ale muzicii, artei sau ştiinţei.

Festivalul este organizat şi promovat de către Asociaţia Culturală Româno-Italiană Propatria în colaborare cu Accademia di Romania în Roma, Institutul Cultural Roman, Asociaţia Ro&Ro şi cu sprijinul Ambasadei României în Italia.

PROGRAM

SAMBĂTĂ, 29 SEPTEMBRIE
Locaţie: Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma – piaţa Jose di San Martin 1
Ora: 19:00
19:00: Deschiderea evenimentului
19:30: Instalaţii si proiecţii video pe cladirea Accademia di Romania
Cu participarea pilotului Ferrari, Fabio Barone, deţinătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărăşan (2015).
19:45: Moment muzical inaugural susţinut de violoncelistului Leonardo Cianferra, Conservatorul de Muzica Santa Cecilia.
20:00: “SOLEILS DE NUIT” – Recital de pian Mara Dobrescu (Franţa)
Cu participarea artistului Geo Florenti care a creat pentru acest concert prima scenografie ecologică, o instalatie luminoasa cu consum zero de energie.
21:00: Recepţie cu degustări de vinuri în grădina Academiei

SÂMBĂTÂ 6 OCTOMBRIE

Locaţie: Accademia di Romania in Roma – piaţa Jose di San Martin 1
Ora: 19:00
“OCTOMBRIE MAGIC” – Concert susţinut de Filippo Tenisci (pian) şi Angela Turchetta (vioară), acompaniată la pian de Emmanuele Stracchi.

JOI, 11 OCTOMBRIE
Locaţie: Centre Saint Louis di Roma, Largo Toniolo 20/22
Ora: 20:00
Proiecţia filmului de lungmetraj “OCTAV” – regia Serje Celibidachi, director de imagine Blasco Giurato (premiul Oscar pentru filmul “Cinema Paradiso”)
Blasco Giurato în dialog cu publicul în încheierea evenimentului.

MIERCURI, 17 OCTOMBRIE
Locaţie: Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, via dei Greci, 18
Ora: 20:00
Spectacolul de muzică veche şi dans “Baroqu’eMotion” în regia lui Laurenţiu Calomfirescu, susţinut de Juhasz Csilla (dans), Puşcaşu Luiza -Aysel şi Raluca Enea (clavecin)

JOI, 18 OCTOMBRIE
Locaţie: Accademia di Romania in Roma, piaţa Jose di San Martin 1
Ora: 19:00
Proiecţia documentarului “Marea Unire – România, la 100 de ani” – realizat pentru Agerpres, de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu.
Inaugurarea expoziţiei “Romania:Evoluţie” imagini din arhiva Agerpres.
Cu participarea Prof. Dr. Emil Petru Ratiu

DUMINICĂ, 21 OCTOMBRIE
Locaţie: Teatrul Golden din Roma, via Taranto, 30
Ora: 11:00
GALA PREMIILOR DE EXCELENŢĂ PROPATRIA 2018
Vor fi premiaţi tineri români din: Italia, Belgia, Spania, Olanda, Republica Moldova, Franţa, România, Anglia.
Juriul va fi format din personalităţi culturale şi jurnalişti din Spania, Franţa, România, Italia, Belgia.
Cu participarea pilotului Ferrari, Fabio Barone, deţinătorul Recordului Mondial de viteză pe Transfăgărăşan (2015).