Press "Enter" to skip to content

Cătălin Urdoi, fotograf freelancer: ”Anul ăsta, Toscana s-a mutat în Bucovina”

APDA, 18 aprilie 2018 – Cătălin Urdoi are 34 de ani și este un fotograf freelancer din Rădăuţi, dar pentru o bună perioadă de timp a locuit a Roma din motive legate de transferul de la locul de muncă. Munca sa este cunoscută și apreciată în România şi peste hotare. Recent, Cătălin Urdoi a realizat mai multe fotografii în zona Dorneşti, judeţul Suceava, imaginile părând a fi identice cu cele din Toscana – Italia. O parte din cadrele acestuia au fost preluate şi de site-ul celor de la National Geographic.

„Mare mi-a fost bucuria să asist la renaşterea naturii, în acest început de primăvară, acasă în Bucovina mea. Mai mult ca oricând, acest început de primăvară a fost special, colorând într-un verde crud dealurile din apropierea Dorneştiului, explozie de verde care m-a dus cu gândul la Toscana. Ei bine anul ăsta, pot spune cu mâna pe inima, că Toscana s-a mutat în Bucovina! Mă bucur că pot astfel, să împărtăşesc cu voi această simfonie de verde, a primăverii. Natura este minunată şi nu încetează niciodată să ne surprindă”, a declarat Cătălin Urdoi pentru Monitorul de Suceava.

În urmă cu ceva timp am avut ocazia să îi iau un interviu lui Cătălin Urdoi, să-l întreb despre pasiunea sa, despre ce înseamnă pentru el fotografia și cum reușește să se perfecționeze.

”Dacă ţi-aş spune că dorinţa pentru fotografie s-a făcut resimţită brusc şi fără nici o pregătire nu ai să mă crezi, dar exact aşa a fost. M-am trezit într-o dimineaţă cu ideea fixată de a-mi achiziţiona un prim aparat foto…de aici a pornit nebunia…o nebunie frumoasă, care mi-a facilitat printre multe altele o ocazie extraordinară, aceea de a mă reîndrăgosti de România, de a cunoaşte locuri noi şi oameni faini, dar în acelaşi timp mi-a acordat premiza de a mă regăsi pe mine însumi…şi da, m-am regăsit prin prisma fotografiei.”, mi-a răspuns el.

”Privilegiu de a reda bucurie este un dar de la Dumnezeu, iar eu asta încerc să fac cu fiecare declanşare a aparatului foto. E prea mult spus fotograf … dar îmi place să mă auto-intitulez hoţ de timp…pentru că efectiv asta fac…fur o fracţiune din timpul care zboară cu atâta repeziciune pe lângă noi, şi ţin să-i mulţumesc lui Cristian Tonolla, el fiind primul care m-a transformat în hoţ şi am preluat mai departe această descriere care de altfel…mă caracterizează, şi în general tind să cred că îi caracterizează pe toţi cei care cochetează cu fotografia.”, a completat el.

”Sunt un autodidact încăpăţânat când vine vorba de limitele pe care vreau să le ating şi cred că m-a ajutat mult în tot ce ţine de tehnică fotografică.”, a concluzionat Cătălin.

Andi Rădiu

Mai multe foto AICI sau pe PAGINA FACEBOOK