Press "Enter" to skip to content

VOCEA DIASPOREI – Claudia Șerdan, Italia, fostă membră a Cenaclului Flacăra: ”Românii se vor întoarce acasă când vor ști că au viitor și certitudini”

APDA, 23 octombrie 2017 – După o importantă carieră muzicală în ţară, cântăreaţa Claudia Șerdan s-a transferat defintiv în Italia. “Am renunţat la cariera de cântăreaţă, pentru a fi nevastă şi mamă”, ne-a declarat artista.

După momente dificile petrecute în Peninsulă, Claudia  a început să-şi reconstruiască cariera muzicală, în ţara de adopţie. Artista a răspuns la întrebarea campaniei Agenției Diaspora Azi – APDA ”Ce ar trebui schimbat în România pentru ca românii din diaspora să se întoarcă?”. ”Romanii se vor întoarce acasă când vor ști că au viitor și certitudini. Nu ne ajung moastele și speranța”, a răspuns ea fără ezitare.

A cântat la cenaclul Flacăra, acum cântă în Italia

Claudia Șerdan şi-a început cariera de la o vârstă fragedă, participând la numeroase festivaluri de muzică.

“La 6 ani am primit în dar prima mea chitară de care nu m-am mai despărţit. Apoi, la 9 ani am câştigat primul premiu la Festivalul Naţional Cântarea României. Au urmat numeroase festivaluri de muzica folk la evenimente culturale organizate în perioada de dinainte de ’89, cum ar fi Cântarea României, Baladele Dunării, Steaua Satmarului şi multe altele, unde am reuşit să mă clasific în primele trei locuri mai tot timpul.

La 10 ani am debutat în Cenaclul Cetatea, având posibilitatea să împart scena cu mari nume al folkului românesc cum ar fi Octavian Bud, Fabry Aladar, Emilian Onciu, etc. La vârsta de 13 ani profesorul Sorin Berindei m-a inclus clasa sa, unde m-am pregătit în diverse genuri de muzică”, ne-a povestit artista.

După câţiva ani cânta alături de solişti consacraţi din România. “La 14 ani am cântat pentru prima dată în marile concerte ale Cenaclului Flacăra. A urmat o perioadă în care am cântat în duet cu Octavian Bud la numeroase festivaluri în întreaga Românie. Profesorul Sorin Berindei m-a încurajat să abordez diverse genuri de muzică, chiar şi din repertoriul faimoşilor cântăreţi italieni precum Anna Oxa, Antonella Ruggero, Mina, Gianna Nannini.

Abordarea acelor melodii s-a dovedit de mare succes şi am fost tot mai mult invitată în numeroase concerte, pe aceleaşi scene cu mari nume din muzica românească precum Gil Dobrică, Ovidiu Komornic, Aurelian Temişan, Mihaela Runceanu şi mulţi alţi. În anul 1992 am fost invitată de amicul şi colegul Fane Boca, pentru a participa la înregistrările primei opere rock româneşti “Haron”, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Satu-Mare. În 1995 am intrat în grupul rock Yalow Keps din Cluj, care cânta în turnee cu formaţia Compact Cluj cu Costi Cămărăşan.”

Claudia a pleacat în Italia alegând să devină soţie şi mamă.

“În 1997 cântam în Neptun în acelaşi grup cu fostul chitarist al formaţiei “Semnal M”, Vasile Purice şi alţi profesionişti. A fost şi anul în care am plecat  în Italia. Am renunţat la cariera de cântăreaţă, pentru a fi nevastă şi mamă. După doi ani am devenit mama lui Beatrice, care acum are 18 ani.”

Iată ce pregătește acum Claudia Șerdan:

Claudia Șerdan, ce ar trebui schimbat în România pentru ca românii din diaspora să se întoarcă?

În primul rând mentalitatea oamenilor. Deși suntem în 2017, mai mult de 80% dintre români cred că dușmanii țării sunt homosexuali. Cred că handicapații sunt handicapați pentru că au fost ”creați” în post sau cred ca târându-se în patru labe și pupând o cutie cu moaște le vor rezolva problemele.

Trebuie reintroduse legi severe, cu pedepse pe măsură. E nevoie de siguranță. Omul are nevoie de certitudini. Se trece dintr-o revoluție în alta fara rezultate concrete din pacate. Romanii se vor întoarce acasă când vor ști că au viitor și certitudini. Nu ne ajung moastele și speranța. Jos coruptia, da pedepselor?

(A.R.)