Press "Enter" to skip to content

Președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, întâlniri cu oficiali și oameni de cultură la Paris

APDA, 20 octombrie 2017 – În perioada 11-14 octombrie, Președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu a fost prezentă la Paris unde a avut o serie de întâlniri cu oficiali francezi și cu reprezentanți ai vieții culturale din Franța. Pe 11 octombrie, la deschiderea Bienalei de creație tânără contemporană de la Montrouge, președintele ICR s-a întâlnit cu primarul orașului Montrouge, Etienne Lengereau, comisarul general al Bienalei, Andrea Ponsini și cu artiștii români participanți.

De asemenea, Liliana Țuroiu a participat la două evenimente pe care ICR Paris le organizează cu succes, cu frecvență anuală: decernarea Premiului de literatură francofonă Benjamin Fondane (în 12 octombrie) și decernarea Marelui Premiu George Enescu pentru cea mai bună interpretare a unei melodii a compozitorului român (13 octombrie).

În 13 octombrie, Liliana Țuroiu l-a întâlnit pe Pierre Buhler, noul Președinte al Institutului Francez; cei doi președinți au marcat preocuparea comună pentru buna pregătire și implementare a programelor din cadrul Sezonului încrucișat România-Franța 2018-2019 și dorința intensificării schimbului de experiență pentru crearea unei echipe competitive și eficiente din partea română.

Președintele ICR a vizitat ESMOD International — Școala superioară de arte și tehnici ale modei de la Paris pe 12 octombrie. În cadrul unei întâlniri cu Anne Viallon, International manager al Școlii și Nicolas Ruyssen, Responsabilul Departamentului pentru sezoane cultural încrucișate din cadrul Institutului francez s-a propus inițierea unor parteneriate pe termen lung între ESMOD și ICR. Au fost luate în discuție, de asemenea, demararea unor schimburi de experiență între artiști români și francezi și organizarea de expoziții și workshop-uri în România și Franța. Fondată acum 170 de ani, ESMOD reprezintă excelența în domeniul învățământului din sectorul modei, având 21 filiale în 14 țări. Managerul internațional Anne Viallon a apreciat numărul important și constant al studenților români care urmează anual cursurile ESMOD.

Președintele ICR s-a întâlnit, de asemenea, cu oameni de cultură români care trăiesc la Paris, cu care a discutat inclusive despre Sezonul cultural încrucișat România-Franța. Doamna Liliana Țuroiu a fost prezentă, în 14 octombrie, la vernisajul expoziției ‘Etranger resident’ (Străin de țarasa), care dezvăluie pentru prima dată colecția privată a lui Marin Karmitz, cunoscut producător și distribuitor francez născut în România, fondatorul sălilor de cinema MK2 de la Paris, a treia rețea de cinematografe din capitala Franței, cu 11 săli și 65 de ecrane.