Press "Enter" to skip to content

Alegeri parlamentare în Austria, campanie catalogată ca fiind cea mai lungă și murdară din ultimii ani

APDA, 10 octombrie 2017 – După cum bine se știe, duminica următoare va fi una de o importanță deosebită nu doar pentru Austria, ci pentru întreaga Europă. Este ziua în care cetățenii acestui stat își vor alege noul Parlament și cancelarul.

A fost una dintre cele mai murdare campanii electorale, jocurile începând din luna ianuarie. Încă din prima lună, s-a dat startul unei campanii împotriva candidatului ÖVP, Sebastian Kurz. Campania dusă pe Facebook împotriva lui, lumea instigată pe rețelele de socializare, informațiile potrivit cărora acesta ar fi antisemit, că ar dori închiderea granițelor și faptul că se sugera un anumit conflict între el și reprezentantul SPÖ, Christian Kern, nu au făcut decât să îl aducă acum, cu o săptămână înainte de marea finală, pe locul întâi.

Candidatul cotat al doilea ca și șanse la Cancelaria Austriacă, reprezentantul socialiștilor, Christian Kern, vizibil deranjat de faptul că a fost implicat în scandalul împotriva lui Kurz, a promis electoratului că va elucida toate legăturile partidului său cu această campanie de denigrare. Chiar dacă Tal Silberstein, fost consilier SPÖ și cel acuzat că a stat în spatele acestui scandal a declarat deja că „vârful partidului nu a știut nimic despre planul unei campanii negative”, imaginea lui Kern a avut de suferit, iar asta se vede în sondaje.

Nu programele de guvernare, nu soluții sociale sau economice – cu totul și cu totul alte teme au fost cele ale campaniei electorale din Austria, campanie catalogată de presa locală ca fiind cea mai lungă și murdară din ultimii ani.

Scandalul imigranților și legea anti-burqa au pus capacul acestei campanii care, în mod surprinzător, deși scoate în față coaliția ÖVP cu liberalii de la FPÖ, ei nu au un candidat cu șanse pentru funcția de cancelar. Efectele scontate de inițiatorii legii anti-burqa ar putea să conteze și să dovedească faptul că politica practicată de socialiști a dat roade.

Sondajele par să prezică faptul că în acest weekend se va modifica direcția politică a Vienei, deși, până duminică, se mai pot schimba încă multe.

Ionică Armancă