Press "Enter" to skip to content

IN MEMORIAM DAN HANGANU: „Înainte de a fi canadian sunt român!”

APDA, 9 octombrie 2017 – S-a stins din viață arhitectul Dan Sergiu Hanganu, un gigant care a scris pagini de aur în istoria arhitecturii mondiale, a Canadei și Quebecului.

Din 5 octombrie 2017, ne va fi imposibil să mai stăm de vorbă cu acest minunat om care nu a ezitat niciodată să spună, în Canada și în lume, că se mândrește că este român…

Adorat în Canada și unul dintre cei mai vizibili arhitecți din Montreal, printre cele mai cunoscute clădiri proiectate aici de arhitectul român se numără aripa nouă a Muzeului Pointe-a-Calliere, clădirea HEC din Montreal (ce adăpostește Facultatea de Studii Economice a Universității din Montreal), sala de concerte din Rimouski, Pavilionul de Design UQAM, Teatrul Nouveau Monde, abația benedictină Saint-Benoit-du-Lac, studioul Cirque du Soleil, Centrul de arte Juliette-Lassonde, hotelul Godin sau zonele rezidențiale din Val de l’Anse.

Deținător a peste 50 de premii, el a fost și arhitectul a numeroase clădiri comerciale, rezidențiale și culturale din Europa și Asia.

Canada i-a conferit Medalia de aur a Institutului Regal de Arhitectură pentru întreaga activitate și Medalia Guvernatorului general al Canadei, iar provincia Quebec i-a decernat titlul de Ofițer al Ordinului Național din Quebec. De asemenea, i-a fost acordat premiul Carriere Sam-Lapointe, de la Institutul de Design din Montreal. Membru al Academiei Regale Canadiene și membru de onoare al Academiei Române, din partea statului român a fost distins cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler și Ordinul Național pentru merit în grad de Comandor.

Puțini știu, dar arhitectului Dan Hanganu îi făcea o deosebită plăcere să poată ajuta studenți români de la Arhitectură, oferindu-le șansa să facă practică la el – un fel de atestat al succesului pentru cariera viitorului tânăr arhitect.

Presa l-a omagiat, nu o dată, pe acest uriaș arhitect, care s-a mândrit mereu că este român. Iar detalii mai puțin cunoscute din viața sa, inclusiv peripețiile prin care a trecut pentru a reuși să plece din România în timpul regimului Ceaușescu și să ajungă în Canada și cum, în 1971, și-a început aici viața de la zero, puteți afla din unul dintre interviurile acordate publicației ZIGZAG român-canadian. Ultimul interviu realizat cu domnia sa a fost anul trecut, în luna noiembrie, în biroul pe care Dan Hanganu îl avea în centrul vechi al Montrealului, într-o clădire de patrimoniu construită în 1849.

Cristina Sofronie, Montreal

citește ultimul interviu al genialului arhitect