Press "Enter" to skip to content

Nicolae Lupșor, campion la culturism în Spania: «Invidia este foarte mare, dar nimeni nu ştie câte sacrificii sunt în spatele succesului meu»

APDA, 11 aprilie 2018 – Nicolae Lupșor este un sportiv recunoscut în Spania, într-un sport care cere multe sacrificii. Campion în Andaluzia, vicecampion național, numeroase competiții europene câștigate, este singurul culturist român care a fost selecționat vreodată în echipa națională a Spaniei. Plecat de 18 ani din Bistrița, nu a fost ușor să ajungă aici, dar a izbândit. În ciuda invidiei, a discriminării, a greutăților pe care orice imigrant le are la început de drum.

Nicolae Lupșor, sunteți un sportiv recunoscut în Spania. În România ați fi reușit aceleași performanțe?

«Sunt cunoscut în Spania pentru performanţele mele, ca sportiv de Fitness, Culturism şi Antrenor Personal (coach), fiind singurul român din Spania care a fost selecţionat ca atlet în ECHIPA NAŢIONALĂ A SPANIEI de cea mai recunoscută marcă de suplimente sportive din lume (Weider). Joe Weider a fost unul dintre co-fondatorii Internaţional Federation of BodyBuilders – IFBBF, fiind și cel care a creat cele mai mari şi importante campionate internaţionale din lume, cum este MR.OLIMPIA.

Vă invit pe paginile mele de Facebook și Instagram pentru mai multe detalii despre activitatea mea.

Sincer nu știu cum sunt competiţiile de culturism în România, dar din câte am văzut pe internet despre Federaţia Română de Fitness şi Culturism, pot să spun şi este evident prin performanţele mele că eu am un nivel îndeajuns de bun ca să concurez cu cei mai buni și renumiţi culturişti din România din categoria mea, şi spun asta pentru că în Spania nivelul de competiţie este mult mai mare şi dificil, comparativ cu România.

Dacă am reuşit aici, unde totul este mult mai greu şi mai dificil şi printre străini, sunt foarte sigur că în România mi-ar fi mult mai uşor să câştig un campionat, pentru că nu sunt foarte mulţi concurenţi în fiecare categorie. Dacă ar fi să comparăm cu Spania, aici într-o competiţie regională din Andaluzia sunt mult mai mulţi concurenţi decât în România la un campionat național. Și eu sunt aici multiplu campion în Andaluzia și compion absolut, vicecampion pe Spania și Top Europa, etc.

Dacă în România aş fi reuşit aceste performanţe? Sunt sigur că da, dacă stilul de viaţă din România mi-ar fi permis să pot practica acest sport, aş fi avut chiar mult mai bune performanțe decât am obţinut în Spania.»

Aveți foarte multe titluri obținute, concursuri, participări la evenimente importante. Care sunt cele mai importante repere ale carierei dvs. în Spania?

«Da aşa este, am destule tituluri câştigate în multe campionatele din Spania. Sincer fac acest sport din plăcere, pentru că am un alt serviciu pe care-l fac în acelaşi timp CARE ESTE BAZA VENITURILOR MELE, lucrez ca gardă de corp şi agent de securitate. Am apărut în reviste prestigioase de culturism, din Spania și internaţionale, cum ar fi MUSCLEMAG şi MUSCLESHOW, unde m-au selecţionat ca imagine datorită performanţelor mele şi pentru definiţia impecabilă şi cristalină, cea mai bună prezentare artistică, cu poziții de culturism clasice, unde ies în evidenţă prin forma deosebită și prezentarea artistică.»

Când și în ce condiții ați plecat din România?

«Am plecat din România în urmă cu 18 ani pentru a avea un viitor mai bun şi pentru că dintotdeauna mi-au plăcut ţările calde. Spania a fost proiectul meu de a încerca şi de a începe o viaţă nouă. Înainte de a pleca din România aveam un serviciu într-un centru comercial din Bistriţa, la Cibela.»

În Spania cum ați fost primit? V-ați simțit vreodată discriminat, ca străin și ca român?

«Ca să fiu sincer, la început chiar şi pe urma mulţi ani în Spania m-am simţit de foarte multe ori discriminat şi dat deoparte ca român, deoarece, cum toţi ştim, românii nu suntem prea bine văzuţi, deşi NU TOŢI SUNTEM LA FEL. Dar deoarece sunt mulţi alţii care ne pătează imaginea, noi ceilalți trebuie să suferim consecinţele din cauza lor…

Bineînţeles, cu mult sacrificiu și perseverenţă am reuşit să le demonstrez că nu toţi românii suntem la fel. Suntem foarte mulţi români în Spania care facem mândră ţara noastră şi suntem exemple, ca persoane de succes, fiind respectaţi şi apreciaţi pentru munca şi sacrificiul nostru.»

În ce relații sunteți cu românii din comunitate? Sunteți invidiat pentru succes?

«Nu prea sunt în contact cu mulţi români, grupul meu de prieteni români este foarte mic. Deşi sunt cunoscut de foarte mulţi în toată Spania, așa cum se știe, duşmanul cel mai mare a românului este tot ROMÂNUL.

Bineînţeles, invidia este foarte mare, dar nimeni nu ştie câţi ani de sacrificii, de diete foarte stricte şi suferinţă stau în spatele succesului meu. Majoritatea nu au multe cunoştinţe despre acest sport ca să ştie că este nevoie de multă perseverenţă pentru a ajunge să faci performanţă în acest sport şi mai ales în Spania, unde nivelul acestui sport este foarte ridicat și sunt foarte mulţi concurenţi la fiecare campionat.»

Ați avut vreodată regrete că ați plecat din România? Vă mai întoarceți?

«Da, pot să zic că am avut regrete, dar când mă întorc în ţara în vacanţă o dată la câţiva ani şi văd cum sunt treburile în România şi că aproape nimic nu s-a schimbat, aştept cu nerăbdare să mă întorc acasă în Spania. Îmi place România şi bineînţeles m-aş întoarce înapoi, dar să am minim situaţia care o am aici în Spania…»

Există impresia că mulți culturiști iau anabolizante și steroizi, pentru a-și dezvolta rapid mușchii. Ați încercat vreodată?

«Cum bine ai spus, este doar impresia, deși bineînţeles, ca în aproape orice sport, unii sportivi folosesc anabolizante. Culturismul fiind un sport foarte spectaculos, pentru că ieșim în evidență prin masa musculară şi fizicul deosebit, atunci majoritatea persoanelor care nu înţeleg cum se obţine un fizic ca al nostru sau se simt inferioare încearcă să se simtă mai bine cu ei înșiși şi spun că toţi culturişti folosesc anabolizante.

Eu personal am 20 de ani de când fac culturism şi zilnic fac o oră de antrenament și o oră și jumătate de cardio, pe lângă dieta foarte strictă, minim 5-6 mese pe zi, plus suplimente și odihnă de calitate.

Şi mă sacrific foarte mult, de foarte mulţi ani ca să am un fizic de revistă, este păcat că majoritatea nu au idee şi nu ştiu ce înseamnă cât sacrificiu este nevoie să faci şi ce alimentaţie de calitate şi foarte strictă, cât antrenament şi câți bani investiţi în alimentaţie şi suplimente pentru a avea un fizic deosebit.

La competiţiile la care eu concurez, la majoritatea se fac controale antidoping, asta înseamnă că ar fi riscul prea mare să foloseşti substanţe chimice (anabolizante), pentru că penalizările sunt foarte mari şi cu suspendări de câţiva ani, fără să mai poţi concura şi bineînţeles amenzi destul de mari, precum şi prestigiul tău de sportiv se pătează, deci nu este rentabil folosirea acestora.»

Care este cel mai important sfat pe care l-ați da celor care ar vrea să aibă musculatura armonioasă?

«Sfatul pe care l-aş da tinerilor care încep acest sport este să să fie perseverenţi, foarte disciplinați și să aibă răbdare, pentru că în acest sport este nevoie de timp, de ani pentru a vedea rezultate bune sau pentru a ajunge să aibă o musculatură armonioasă.»

La ce evenimente participați în perioada următoare?

«Sunt numeroase și variate evenimentele din 2018 la care voi participa, începând cu Campionatul Internațional DIAMOND CUP Madrid, din 26-27 Mai, după care va urma programul de televiziune de la ProTV „Românii au talent”.

Tot în perioada următoare voi fi la campionate internaționale în Portugalia, Franţa, apoi în Barcelona la campionatul european (Arnold Classic Europe 2018) şi închei anul meu competițional în 5-7 octombrie, cu campionatul internaţional Diamond Cup de la Lahti, în Finlanda.»

Sorin Cehan

Alte imagini cu Nicolae Lupșor puteți găsi pe blogul său, nicolaefitness.com